Warning: html_entity_decode(): charset `UTF-8;' not supported, assuming utf-8 in /home/ecrystal/public_html/catalog/controller/information/news.php on line 69Warning: html_entity_decode(): charset `UTF-8;' not supported, assuming utf-8 in /home/ecrystal/public_html/catalog/controller/information/news.php on line 74Warning: html_entity_decode(): charset `UTF-8;' not supported, assuming utf-8 in /home/ecrystal/public_html/catalog/controller/information/news.php on line 76 Metode de curatare a cristalelor
din 2002 din 2002
din 2002 din 2002

Metode de curatare a cristalelor

Metode de curatare a cristalelor

Cristalele fac foarte multe pentru noi așa că este important să avem grijă de prietenii noștri cristalini. Orice cristal are nevoie din când în când de puțină curățare energetică. Cristalele necesită curățarea energetică pentru a se întoarce la vibrația lor originală și sclipitoare, vibrație de la care nivel își pot îndeplini cel mai bine sarcina lor de a ne ajuta. Absolut orice în acest univers are o vibrație, chiar și emoțiile și obiectele fizice. Energia negativă, inclusiv emoțiile negative și durerea fizică, au vibrație joasă. Cristalele, când sunt la nivelul lor optim de vibrație, rezonează la o vibrație înaltă. Cristalele, cu vibrația lor, vor ajuta la ridicarea energiilor joase spre energii înalte. Prin această ridicare vibrațională beneficiază sănătatea și bunăstarea generală a celor ce folosesc aceste cristale.
Cristalele cu care lucrăm sau cele pe care le ținem aproape de noi mai mereu trebuie curățate mai des decât cele pe care le ținem într-o cutie sau pe o masă/birou. În orice caz este frumos, din când în când, să le facem o curățare energetică tuturor prietenilor noștri sclipitori. Folosiți-vă intuiția pentru a vă da seama când cristalele au nevoie de puțină întreținere.

Ce NU se face: Nu se pun cristalele în detergenți chimici sau curățători cu ultrasunete, vor răni pietrele. De asemenea sarea din comerț nu este recomandată având diferiți compuși chimici (antiaglomerant, etc.). Dacă cristalele conțin și accesorii de argint folosiți o cârpă specială de curățat argintul care nu distruge cristalul.


Lumina lunii: Toate cristalele adoră lumina lunii, mai ales în perioadă de lună plină. Puternica energie a lunii pline durează de fapt 3 zile, astfel oferind destul timp pentru a putea curăța toate cristalele dorite, se poate folosi ziua dinaintea lunii pline, din timpul lunii pline, și a doua zi după luna plină. Cristalele vor capta energia de care au nevoie chiar dacă afară plouă sau este înnorat. Dacă totuși plouă aveți grijă să nu fie atinse de apă cristalele care trebuie să evite apa.


Lumina soarelui: Multor cristale le place să se scalde în lumina soarelui, în special cele roșii, portocalii sau galbene (precum Carneol și Piatra Soarelui). Cristalele pot fi lasate în soare pentru câteva ore pentru curățare și energizare. A se avea mare grijă cu cristalele plasate în soare, anumitor cristale li se stinge culoarea sau li se poate chiar schimba. De regulă sunt cristalele care sunt pigmentate, cele prin care se vede precum Ametistul sau Florina. De preferat a face curățarea în lumina soarelui doar când se știe cu certitudine că respectivul cristal este compatibil cu lumina solară.
De evitat lumina soarelui: Aceste cristale ar trebui sa evite expunerea la lumina solară pentru perioade mari de timp. Lista include multe din cristalele obișnuite; nu este completă dar oferă un start bun în a înțelege care cristale ar trebui sa evite lumina solară pentru expuneri de durată mare. Acvamarin, Ametist, Ametrin, Apofilit Verde, Celestit, Citrin, Cuarț Fumuriu, Cuarț Roz, Florină, Hidenit, Kunzit, Opal (se va usca), Prasiolit, Topaz, Turcoaz.

Apa: O scăldare în apă rece este foarte reconfortantă pentru majoritatea cristalelor. Ea poate fi o apă curgătoare sau apă necurgătoare. Este important de reținut ca apa să fie rece, cristalelor nu le place apa caldă/fierbinte. Este o metodă ușoară, rapidă și se poate face oricând și oriunde. În timp ce cristalele sunt scufundate în apă se vizualizează cum apa le curăță de toate energiile negative. Apa le va curăța atât fizic cât și energetic. Curățarea cu apă este metoda cea mai la îndemănă când vine vorba de curățarea cristalelor dintr-o brățară, de exemplu. A se reține că sunt anumite cristale care nu se curăța în apă. Ca și regulă generală este bine a nu se scufunda în apă cristalele cu o duritate Mohs mai mică sau egală cu 5. De asemenea, dacă se dorește a se ține un cristal pentru o perioadă mai mare este bine să ne asigurăm că acele cristale nu conțin fier întrucât ele pot oxida (cristale precum Hematitul, Magnetitul, etc.).
Apa sărată: Este o altă metodă prin care se pot curăța cristalele dar necesită o grijă sporită. Multe cristale pot fi deteriorate de către sare. Cristalele cu o duritate Mohs de 7 sau mai mare pot fi spălate în apă sărată. Este de preferat a se folosi intuiția iar la cel mai mic dubiu a nu se curăța cu apă sărată.
De evitat apa: Aceste cristale ar trebui sa evite complet expunerea la apă. Apa poate deteriora cristalul sau îl poate chiar dezintegra și dizolva. Lista nu este completă dar oferă un start bun în a înțelege care cristale ar trebui sa evite contactul cu apa de orice fel. Halit, Malachit, Sarea de Himalaya, Selenit, Trandafirul Deșertului.


Reiki
: Prin energia Reiki cristalele pot fi curățate și pot chiar primi un mic impuls de energie. Cristalele se țin între palme în timp ce sunt infuzate cu energie. O altă metodă este de a desena simbolurile dorite pe cristale astfel activându-le energia Reiki. Metoda Reiki poate fi combinată cu metoda apei. Cristalele se plasează sub un jet de apă iar în timp ce ele se răcoresc noi desenăm simbolurile în apa de deasupra lor vizualizând cum ele se curăță de toate energiile acumulate și se întorc la vibrația lor inițială.Salvie, Palo Santo, tămâie, bețișoare parfumate și conuri parfumate
: Alți purificatori adorabili sunt cei care produc fumigație. Întrucât fumigația aparține aromaterapiei se poate face o frumoasă terapie și cristalelor cu care lucrăm. Se aprinde salvia, lemnișorul de Palo Santo, tămâia, bețișorul parfumat sau conul parfumat și cristalele se trec prin fumul produs. Această metodă curăță în același timp și oricare altă zonă a casei.
 


Petale de flori
: Cristalele pot fi plasate într-un bol plin cu petale de flori. Se pot folosi orice petale se doresc, aici din nou intuiția personală joacă un rol foarte important. A se reține că florile au și ele proprietăți vindecătoare proprii și pot împărtășii acea energie cu cristalele. De exemplu, Trandafirii sunt pentru dragoste, Lavanda este pentru vindecare și relaxare. În general nu contează ce petale se folosesc, se urmează intuiția sau se folosește ce se află pur și simplu la îndemănă.
 Alte cristale: Nu oricine poate face o asemenea curățare dar merită menționată. Cristalele care dorim să le curățăm le plasăm pe un cluster de Ametist, le punem într-un săculeț cu o bucată de Carneol galet, sau înconjurat de baghete ascuțite de Cuarț de Stâncă. De reținut că trebuiesc curățate în prealabil cristalele cu care facem curățarea.Sunet
: Orice are vibrație, în special sunetul. Din moment ce putem ajuta un cristal să revină la vibrația lui originală, este evident că sunetul ne poate ajuta în această sarcină. Bolurile de cristal sau cele Tibetane funcționează cel mai bine. Cristalele care se curăță trebuie să fie în apropierea bolului în timp ce producem sunetul. Se mai poate trece un diapazon deasupra cristalelor, se poate folosi un clopoțel, chiar și tobe. Se poate folosi orice intrument care produce un sunet clar și plăcut. Se pot pune cristalele chiar și lângă difuzoarele în care se aude muzică preferată. Cel mai important în curățarea cu sunet a cristalelor este de a avea cristalele în cadrul vibrațiilor sonore.


Sarea sau orezul brun
: Aceasta este o metodă relativ ușoară. Cristalele se scufundă pur și simplu în sare sau orez brun. Când s-a terminat curățarea cristalelor, se aruncă sarea sau orezul folosit. A nu se refolosi. Orezul brun este o opțiune mai bună decât sarea întrucât sarea poate deteriora anumite cristale. Dacă se dorește folosirea sării se recomandă a fi sare naturală, sarea din comerț având diferiți compuși chimici (antiaglomerant, etc.) care pot distruge la rândul lor cristalele.Îngroparea în pământ
: Pământul are propriile energii vibraționale care pot ajuta cristalele să se reacordeze înapoi la vibrațiile lor originale. Se poate folosi un recipient în care se află niște țărână pentru a evita riscul de a uita exact locul în care au fost îngropate cristalele. Pentru a evita deteriorarea unor cristale se recomandă a folosi această metodă doar cu cristalele de o duritate Mohs mai mare sau egală cu 6 din cauza umezelii din țărână. Se ia în considerare dacă cristalul are cotloane mici sau crăpături pe unde țărâna ar putea rămâne prinsă.

Nu au nevoie de curățare niciodată: Unele surse susțin că există câteva cristale care nu au nevoie niciodată de curățare energetică. Printre altele ar fi Kyanitul, Citrinul. Considerăm că toate cristalele au nevoie de dragoste și adoră să fie curățate chiar dacă nu ar avea nevoie de purificare. A se folosi judecata și intuiția pentru a știi exact ceea ce cristalul personal are nevoie.

Pentru a curăța bijuteriile formate din cristale cele mai recomandate metode sunt lumina lunii, reiki sau sunetele. Prin aceste metode indiferent de cristalele sau metalele din care bijuteria este compusă, ea nu va fi afectată în nici un fel.
Important este să curățăm cristalele în momentul în care intrăm în posesia lor. Astfel se vor înlătura energiile tuturor celor care le-au mai atins. Dupa acest punct fregvența de curățare se va baza pe cât de mult sunt cristalele folosite și bine-nțeles pe intuiție. Dacă se dorește a curăța cristalele este bine a se da curs acestor "rugăminți" facute de cristale. Cristalele se mai pot curăța și când se simte că parcă nu mai lucreză cum lucrau cândva, astfel li se dă un impuls. A se reține că se poate oricând curăța un cristal. Când se folosesc metode precaute precum sunetul, energia lunii sau reiki, nu există exagerare în curățare, se poate face oricât de mult se dorește.
Pentru bijuteriile care se poartă în mod regulat curățarea facută săptămânal este suficientă. Dacă se știe că cristalul lucrează foarte mult sau dacă este un cristal pentru protecție se poate curăța zilnic pentru rezultatele cele mai bune.
Cristalele care sunt nefolosite de mult timp și sunt puse la păstrare într-o cutie sau pur și simplu pe un raft, o curățare o dată la 6 luni este destul.
Dacă se face o ședință de terapie cu cristale pe o altă persoană este recomandat a se curăța cristalele și înainte, și după ședința de terapie. Astfel cristalele sunt pregătite pentru ședința de terapie iar la final se vor curăța de orice ar fi putut acumula de la pacient.
Curățarea unui cristal este o modalitate de reacordare la fregvența lor originală. Precum o chitară care a fost mutată mereu sau s-a cântat mult la ea iar sunetul nu se mai aude la fel de clar ca la început, astfel i se face o reglare pentru a se reîntoarce la minunatul său sunet de dinainte. Același lucru este și pentru cristale.