din 2002 din 2002
din 2002 din 2002

Formele cristalelor

Formele cristalelor

Cunoașterea proprietăților diferitelor forme ale cristalelor ne ajută să stăpânim mai bine puterea unică a cristalelor. Când dorim un cristal nou, forma sa exterioară este foarte importantă. De multe ori instinctiv alegem cristalele în funcție de scopul pentru care îl cumpărăm. Alegerea cristalelor poate fi făcută însă și conștient înțelegând fiecare formă a cristalelor în parte. Când avem cristale de forme diferite din același mineral ele vor lucra cu aceași enegie dar în moduri diferite. Fiecare formă externă are frecvențe de energie și proprietăți vindecătoare specifice. Dacă sunt folosite cu înțelepciune, răbdare și dragoste, cristalele pot deveni instrumente terapeutice foarte eficiente.

Cristale cu un singur vârf

Sunt cristale columnare în formă de obelisc, terminate la unul dintre capete printr-un vârf piramidal mai mult sau mai puțin regulat; celălalt capăt este cel care a fost înfipt în baza sau rădăcina minerală în care a crescut și de care a fost separat. Sunt asociate cu numărul unu, deci cu individualitatea. Cu fețele de piramidă egale, sunt folosite ca "generatori" de energie. Având în vedere forma lor, se dovedesc foarte utile pentru îndreptarea fluxului de energie într-un anumit punct, motiv pentru care sunt des folosite în tratamentele corporale care au ca scop concentrarea energiei într-o anumită zonă a trupului. Depinzând de scop, dacă li se schimbă poziția, în așa fel încât vârful să nu fie orientat spre o anumită zonă a trupului, ci spre partea opusă, descarcă și deblochează zona respectivă, permițând ieșirea energiilor negative, a tensiunilor și a anxietăților acumulate. Ținând un cristal cu un singur vârf în mână în timpul meditației ajută în a menține focusului pe perioada meditației.

Cristale cu vârf dublu

Sunt cristalele baghete, ale căror extreme se termină în vârfuri ascuțite bine definite în ambele capete. Sunt asociate cu numărul doi, care, în gândirea orientală, reprezintă unificarea și sintetizarea părților opuse: Yin (partea feminină) și Yang (partea masculină); pozitivul și negativul; frigul și căldura; viața și moartea; lumina și întunericul; etc. Mai exact, rezolvarea a două părți aflate în dezechilibru. În cazul cristalelor cu vârf dublu, energia curge în ambele sensuri, particularitate ce le face ideale pentru a lega și rezolva contradicțiile dintre fizic și spiritual. Un cristal cu vârf dublu purtat ca pandantiv ajută la sincronizarea și armonizarea relației dintre corp și minte, dintre acțiune și reflectare, dintre instincte și sentimente, dintre sexualitate și iubire. Sunt ideale în cadrul meditației, atunci când se dorește atingerea sau recuperarea echilibrului psihic sau emoțional, afectat foarte ușor de presiunile la care suntem supuși în viața de zi cu zi. Cristalele cu două vârfuri îl echilibrează pe purtătorul lor. Ne învață să ne balansăm expresia yin-ului și yang-ului personal, și că toate contrariile sau conflictele aparente se pot concilia prin convergerea lor în centru.

Cristalele laser

Cristalele laser sunt o variantă a cristalelor cu un singur vârf. Corpul lor este alungit și nu au o formă prismatică regulată, ci mai lată la bază, subțiindu-se treptat și terminându-se într-un vârf ascuțit. Generează un fascicul puternic și penetrant de energie, folosit mai ales la deblocarea chakrelor. Sunt niște instrumente extrem de puternice și trebuie folosite cu mare atenție. Nu trebuie orientate niciodată fără rost către o altă persoană și trebuie folosite întotdeauna cu o intenție clară. Dacă sunt respectate aceste criterii, pot deveni niște instrumente vindecătoare uluitor de eficiente. Cristalele laser focalizează, concentrează și accelerează trecerea energiei prin ele. Sunt recomandate pentru chirurgia psihică, stimulează punctele de acupunctură și poate transmite energie unor structuri minuscule din interiorul trupului, cum ar fi glanda pineală sau cea pituitară. Astfel poate opera cu o mare precizie în interiorul corpului fizic sau al corpurilor subtile. Un astfel de cristal poate desprinde entitățile sau atașamentele față de alți oameni și poate anihila negativitatea de orice fel. Furnizează astfel un scut protector extrem de puternic pentru corp și pentru aură. La nivel mental sau emoțional elimină atitudinile inadecvate, tiparele mentale depășite și blocajele energetice.

Cristalele gemene

Sunt perechi de cristale paralele cu un singur vârf care au crescut dintr-o bază comună unite pe una din fețe dar cu terminații distincte. Mai poartă numele de „gemeni tantrici” („tantric” înseamnă: unirea energiilor). În gândirea hindusă, reprezintă uniunea dintre energia lumii fizice și energia spiritului infinit, precum și între energia feminină și cea masculină. De aceea, cristalele gemene favorizează uniunea completă dintre două ființe și întâlnirea „sufletelor pereche”. Cristalele gemene sunt benefice pentru toate tipurile de relații. Ele ne învață cum să ne păstrăm unicitatea în condițiile în care ne aflăm într-o relație de parteneriat bazată pe egalitate și bună înțelegere. În timpul meditației se țin în mână și se contemplă părțile din viața noastră unde ne simțim divizați. Aceste părți pot fi situații simple în care avem nevoie să învățăm cum să ne împărțim timpul și energia, de exemplu: a merge la sală sau a citi o carte; sau părți mai complexe din viețile noastre unde calea se împarte cu adevărat, de exemplu: acceptăm o ofertă de muncă din țară sau din străinătate. În cele din urmă, divizările externe se ivesc din conflicte interne. În timpul meditației putem cere ghidaj pentru a vedea care opțiune este mai bună, vizualizăm armonia și uniunea fără efort a cristalelor care formează cristalele gemene, soluția va apărea curând.

Asocieri și druze

Cristalele cresc rareori izolate, înmugurind mai degrabă în grup, în aceeași bază sau rădăcină minerală. Druzele sunt grupuri de cristale cu o singură terminație, formate împreună acum multe milioane de ani, care împart o bază comună și nu au fost smulse din ea. Aduc beneficii care se pot obține din conviețuirea armonioasă dintre diferite entități individuale, dintre corpuri diferite care își unesc energiile, dintre comunități de ființe pe deplin dezvoltate. Grație acestei comuniuni de forțe, sunt cristale foarte puternice, care favorizează cooperarea în cadrul unui anumit proiect și al altor domenii ale vieții. Druzele focalizează energia în tot atâtea puncte câte cristale au, calitate de care cristaloterapia profită atunci când încearcă să dirijeze o ploaie de vibrații spre anumite zone ale corpului. Sunt foarte bune pentru meditațiile în grup, atelierele de spiritualitate sau orice altă formă de muncă spirituală comună. Când se dorește armonizarea unui grup de oameni spre un scop comun se pot folosi cristalele druze. Ne ajută să ne conectăm mai ușor cu propriile puteri inerente de vindecare. În deosebi utile pentru a ne trezi propria iubire de sine, iar iubirea este cel mai bun și mai eficient vindecător universal.

Vergele

Cristalele anumitor minerale, precum berilul, smaraldul, acvamarinul, turmalina și malachitul sud-african, se dezvoltă formând vergele cilindrice, stalactitice sau prismatice delicate, mai mult sau mai puțin lungi. Aceste cristale sunt excelenți conectori și conducători energetici și se folosesc în cristaloterapie pentru a extrage și a drena energiile negative ale chakrelor. Astfel, așezate, de exemplu, unul după altul, începând de la chakra de bază, ajută la descărcarea impurităților albiei axiale pe unde curge energia celor șapte chakre majore.
 

Geode

Sunt asocieri sau druze de cristale formate în golurile din roci cu aspect concav sau total închis. De obicei nu se folosesc în practicile terapeutice, dar pot curăța și încărca și celelalte cristale după o singură sesiune. Purifică spațiul din fața lor, astfel orice geodă plasată în casă cu scop decorativ poate deveni un puternic aliat. Geodele mențin și amplifică energia din interiorul lor emanând-o în exterior într-un mod lent. Dată fiind forma lor rotunjită, de tip cavernă, și numeroasele terminații ale cristalelor, ele emană energia amplificată într-o manieră difuză, moderând-o, dar fără să o neutralizeze. Sunt foarte bune pentru protecție, ajută la depășirea dependențelor (precum alcoolismul, abuzul de droguri, dependența sexuală, sau monologurile interne abuzive) și au efecte benefice asupra personalităților dependente sau prea indulgente cu ele însele. Geodele ne ajută să vedem imaginea de ansamblu iar în momentele de nehotărâre ne dau curajul de a lua o decizie. Ne dau abilitatea de a ne făurii propriul viitor întrucât facilitează comunicarea cu divinitatea superioară. Fiind utile în meditațiile de orice fel sunt cele mai folosite cristale pentru călătoriile astrale.

Macle

Sunt formațiuni cristaline rezultate din unirea a două sau mai multe cristale din aceeași specie după unghiuri fixe. Unirea p oate să se producă prin simplul contact sau prin întrepătrundere, atunci când două sau mai multe cristale se întâlnesc unele cu altele. Dacă întrepătrunderea are loc sub unghiuri întâmplătoare, se numește concreștere. Există macle caracteristice anumitor minerale, precum crucea de fier a piritei. Maclele și concreșterile favorizează întrepătrunderea, unirea cu ființele iubite, cresc sentimentul de solidaritate, fac ca relațiile intime și de prietenie să fie mai complexe și mai bogate.

Piramide

Cristale cu formă piramidală pură se găsesc greu, dar prezența piramidelor în configurație externă a multor cristale virgine, brute, poate fi observată cu ușurință, deși, în general, apar unite cu alte forme geometrice. Există, de pildă, un mare număr de cristale care constă în două piramide unite la bază. Încă și mai numeroase cristale prismatice terminate cu vârfuri piramidale mai mult sau mai puțin regulate, fie la un singur capăt, fie la ambele. Piramida este o configurație arhitectonică cristalină, care generează un câmp de energie solid, stabil și echilibrat, fiind foarte apreciată în cristaloterapie pentru inducerea unor stări de relaxare și de meditație. De aceea multe școli de cristaloterapie își manifestă dorința de a folosi cristale tăiate cu scopul de a putea dispune de forme piramidale perfecte. Sunt ideale pentru programarea în vederea manifestării unei intenții. Fotografiile Kirlian arată că sub efectul de piramidă aura devine mai strălucitoare după o expunere de 15 minute. Anumite simboluri și mandale care decorează laturile piramidelor produc o varietate de reacții pozitive. Meditatori experimentați relatează rezultate profunde în căutările pentru dezvoltarea propriei conștientizări simțind cum puterile fizice sunt stimulate sau chiar și intensificate prin utilizarea piramidelor în meditație. Cele mai bune rezultate în meditație sunt realizate prin așezarea în poziție verticală a chakrelor superioare situate la aproximativ o treime de la baza piramidei direct sub vârful piramidei. Întrucât piramidele combină energiile spirituale cu cele telurice, meditațiile cu piramide sunt bune pentru obținerea de informații despre un anumit blocaj din viața de zi cu zi, se pune piramida în zona corespunzătoare a corpului fizic.

Galeți

De multe ori cristalele și gemele sunt găsite în natură departe de rocile pe care au crescut. După ce au fost smulse din baza minerală, din roca de care erau unite, torenții și râurile le-au târât și le-au depozitat de-a lungul cursului lor. În timpul acestui proces, cristalele și rocile sunt fragmentate și erodate, transformându-se în pietre lustruite, cunoscute sub numele de galeți. Datorită formei lor fără muchii modelate de timp și de elementele naturale, sunt cristale care emană o energie liniștită, dar persistentă, motiv pentru care sunt folosite pentru a armoniza locurile de meditație si a umple cu liniște, cu seninătate spațiile goale dintr-o locuință. De asemenea, dacă au dimensiunile potrivite, pot fi folosite la masajele corporale cu ulei cald. Mulți iubitori de cristale poartă acest gen de cristale oriunde merg. Fiind de dimensiuni reduse și neavând margini ascuțite le putem purta în buzunar, în geantă, iar în momentul în care am ajuns la destinație le putem scoate pentru a le ținem în mână.

Cristale cu "fantomă"

Sunt cristale în interiorul cărora s-a format un cristal "fantomă" dintr-un alt mineral. Cristalele fantomă simbolizează conștientizarea universală. Scopul lor este de a stimula vindecarea și abilitațile de vindecare. Simbolizează multele vieți ale sufletului nostru astfel ne poartă prin multiplele dimensiuni interioare îndepărtând straturile pentru a dezvălui nucleul spiritual. Întrucât îmbunătățesc meditația cristalele fantomă ne ajută să accesăm cronica Akasha astfel ajutându-ne să recuperăm memoria din viețile trecute și să ne conectăm cu subconștientul, ba chiar cu amintirile noastre genetice. Ne ajută să percepem trecutul dintr-o perspectivă mai amplă, ne arată calea către creștere și către evoluție, și ne ajută să depășim etapele de stagnare facilitând vizitele la starea dintre vieți pentru a descoperi planul actual al sufletului și pentru a elibera mentalitățile învechite. Netezind tranzițiile de orice fel ne arată care ar putea să fie următorul pas în evoluția personală. Reconciliază propria umbră și destăinuie darurile pe care le deține. Fiecare tip de cristal are propria sa semnificație specifică.

Obeliscuri

Există în natură cristale a căror geometrie se apropie de forma obeliscurilor, precum cristalele laser, pe care le-au ridicat multe civilizații antice, printre care și cea egipteană. Dar cum obeliscurile naturale bine formate nu sunt ușor de găsit, mulți cristaloterapeuți le utilizează pe cele șlefuite. Obeliscurile provin, de fapt, din monoliți preistorici; la fel ca aceștia, au funcția de a crea un câmp de vibrații benefice, unind energia telurică și cea cosmică. Se așează în locurile din casă unde petrecem mai mult timp (sufragerie, dormitor), pentru ca vibrațiile lor să armonizeze și să echilibreze aura persoanelor care folosesc acele spații. Meditațiilor cu obeliscuri ne arată cum să intrăm în noi și să ne liniștim, să ne accesăm puritatea; ne arată cum lumea noastră interioară este cea care contează, cea pentru care merită să luptăm; ne arată cum să ne umplem de lumină dinăuntru; ne arată că de fapt suntem pe deplin compleți; ne învață cum să fim atenți la Liniște; ne învață cum să ne iubim, să ne apreciem așa cum suntem, cum de fapt noi singuri ne creem realitatea.

Cristalele-curcubeu

Curcubeul magic care apare pe cer atunci când soarele strălucește după ploaie poate fi întâlnit și în interiorul cristalelor. Puțini oameni pot rezista frumuseții cristalelor curcubeu cu irizarea lor strălucitoare și luciul metalic în culori ce complementează cele mai frumoase nuanțe ale naturii încântând simțurile provocând un surâz la fiecare privire. Efectul de curcubeu se produce deoarece cristalul conține fisuri minuscule. Acestea delimitează prisme triunghiulare care descompun lumina în cele șapte culori ale spectrului solar. La fel cum razele soarelui înlătură întunericul unei furtuni și umplu spațiul de culoare, tot așa cristalele-curcubeu împrăștie tristețea și melancolia și readuc bucuria și speranța. Așezate pe chakra inimii, aceste cristale se folosesc pentru a depășii momente de depresie sau de descurajare și frustare. Ele personifică subconștientul colectiv care stă la baza întregii manifestări și care îmbină tot ceea ce există; de acea folosirea lor aduce mare bucurie și fericire. Cristalele curcubeu sunt foarte bune cristale pentru manifestare deoarece conțin toate culorile spectrului solar. Așadar ele stimulează fiecare chakră astfel stimulând fiecare nivel de creație posibil. Spectrul complet de culori facilitează aducerea acestor manifestări în realitatea fizică.

Sfere

Cristale sferice perfecte nu există în natură, dar, încă din Antichitate, multe culturi au folosit fie ca instrumente divinatorii, fie ca instrumente terapeutice sfere șlefuite din diverse tipuri de cristale și geme cu transparență sau cu un luciu deosebit (cuarț hialin, beril, acvamarin, obsidian, etc). Gemele sferice generează câmpuri de vibrație energetice învăluitoare și protectoare în mod egal  în toate direcțiile. Folosite ca ferestre către trecut sau viitor ele își proiectează energia într-un moment sau altul din timp și ne oferă o frântură din ceea ce s-a petrecut sau din ceea ce urmează să se întâmple, ceea ce le face ideale pentru proiectele Reiki sau exercițiile în care se caută o rezoluție a unor probleme din trecut. Sferele reprezintă unitate, integritate, infinit, desăvârșire, universul, realizarea tuturor posibilităților, înțelepciunea ocultă, înțelepciunea tăinuită, divinația, nu au început precum nu au nici sfârșit. Sfera este un simbol a tot ceea ce este de eliberat înainte de a scoate la iveală perfecțiunea înnăscută. Se poate medita cu sfere ținându-le în mână sau punându-le pe o măsuță în fața noastră, depinzând de cum simțim la momentul meditației.

Ouă

Asemănătoare sferelor de cristal sunt cele tăiate în formă ovală sau de ou, cu o utilizare ancestrală în multe culturi din Africa ecuatorială; în cristaloterapia modernă, se folosesc pentru a diminua stresul și a face masaje care să micșoreze tensiunea din corp. Au o energie ușoară, maternă, protectivă cu care detectează și corectează dezechilibrele energetice. Atrag energia prin vârf și o eliberează ușor prin baza lor, din acest motiv sunt ideale în meditațiile în care stăm întinși plasând cristalul deasupra zonelor pe care dorim să lucrăm. Cristalele în formă de ou păstrează și modulează energia, ne ajută să ne refacem energia interioară prin ținerea lor în mână. Simbolizează fertilitatea iar un ou fertilizat în cele din urmă va ajunge o ființă vie. În termeni spirituali vedem forma de ou ca simbol al primei etape din realizarea scopurilor și dorințelor noastre. În funcție de scopul dorit meditațiile cu cristale în formă de ou aduc transformări interioare profunde. Întrucât meditațiile cu cristale în formă de ou sunt puternice se recomandă a se face sesiuni scurte de meditații cu ele, 8-10 minute.

Pomișori

În multe situații nu putem avea la îndemână, din diferite motive, cristalele cu care lucram (de exemplu când muncim într-un birou plin de colegi unde petrecem mai multe ore pe zi). O soluție elegantă este de a avea un pomișor cu cristale pe birou care dă impresia de obiect decorativ. Cristalele interacționează cu biocâmpurile noastre astfel procesul de cristaloterapie este continuu. De regulă cristalele folosite în pomișori sunt de formă chips (galet de dimensiuni reduse), energia lor liniștită și durabilă ne acompaniază pe toată durata șederii noastre în preajma sa. Copacul simbolizează stabilitate, creștere, precum și o viață binecuvântată cu abundență. Belșugul și abundența au posibilități nelimitate precum și funzele unui copac, pare a fi pur și simplu imposibil să numărăm câte frunze are. Precum și creșterea unui copac, temperată și infailibilă, așa funcționează și cristaloterapia cu pomișori de cristale, se obține tot mai mult din ceea la ce ne concentrăm. Creștem un copac întreg, astfel este foarte important să plantăm clar sămânța intenției noastre.